El passat 3 de març es va celebrar el Dia de la Naturalesa, aquest dia té com a objectiu donar a conèixer la immensa varietat de la fauna, la seva grandesa i bellesa. Però especialment, conèixer la infinitat de beneficis que ens aporta a tots nosaltres. Per això, hem de prendre consciència que conservar-la és responsabilitat de tots. L'educació des de petitons, en aquest sentit, és prioritari.

 

Com a centres franciscans que som, hem de tenir presents a Sant Francesc d'Assís i el Papa Francesc que ens parlen de Cuidar la casa comuna, la casa del Pare, com el Papa crida a la Terra en la seva encíclica “Laudato Si”.


El passat 2 de febrer va tenir lloc la trobada “Laudato Sí” organitzat i promogut per tota la família franciscana, en el qual abordem tots aquests temes. Però no és un treball puntual d'un sol dia, és una labor que hem de tenir present tots els dies.


Per això, hem de reflexionar cada dia, a canviar els nostres hàbits diaris, cuidant els nostres recursos naturals, d'aquesta manera estarem reduint el nostre impacte ambiental i protegint la vida de la resta d'espècies.


L'actitud fraterna de Francesc davant l'home i els éssers de la naturalesa, neix i es fonamenta en una arrel i sensibilitat religiosa profunda, que li porta a una comunió intensa amb les criatures, comprenent que tots els éssers són germanes i germans nascuts del mateix amor creador. Si Déu és Creador i Pare, cadascun de nosaltres som germans de cada ser que hi ha en la creació.


Existeixen 3 raons per les quals Sant Francesc ha estat declarat Patró dels Ecologistes:

Va valorar la naturalesa com un do meravellós, fet per Déu al gènere humà;
Va arribar a comprendre, de manera ben pròpia, totes les obres del Creador;
Va cantar aquell bellíssim “Càntic de les Criatures”, ... per les quals va tributar a l'altíssim, omnipotent i bon Senyor, la deguda llaor, glòria, honra i tota benedicció.


Per desgràcia, de tots és sabut, que l'agressió a la naturalesa, al món actual, és una realitat i la nostra obligació és tractar de preservar la naturalesa i prendre una veritable “consciència ecològica” que comença amb l'educació.